foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
_____________________________

Šljivin moljac – Hyponomeuta padella

Osobine štetočine: Razvojni ciklus šljivinog moljca i jabukovog moljca je sličan ali ne u potpunosti. Kada larva šljivinog smotavca napusti leglo u proleće ne uvlaći se u unutrašnost lista kao što to čini jabukov moljac, već ostaje napolju, hrane se lišćem i pravi zaperke. Larve grade izdvojene kokone kod šljivinog smotavca, a jabukovog grade kokone u grupama u centru gnezda

Opširnije: Šljivin moljac – Hyponomeuta padella

Šljivina grinja šikarica – Eriophyes spp.

Šljivina galikolna grinja – Acalitus phloeocoptes

Opis štetočine: Imaju više generacija godišnje. Prezimljava odrasla ženka u galama jednogodišnjih mladara, Telo grinja je usko, izduženo vidljivo samo ispod lupe. Grinje šikarice prezimljavaju u pukotinama kore voćke, a galikolne grinje u svojim galama. Rano s proleća sišu sokove na lišću i mladim izbojcima stvarajući pritom tvrdu izraslinu u kojoj žive.

Opširnije: Šljivina grinja šikarica – Eriophyes spp.  Šljivina galikolna grinja – Acalitus phloeocoptes

Šljivina štitasta vaš – Eulecanium corni

Opis štetočine: Štetočina ima jednu generaciju godišnje. Šljivina štitasta vaš je dužine 4-6 mm, sa ledjne strane ima polukružni štit, crvenkasto-smeđe do smedje nijanse. Kada vaš ugine i štitič otpadne na grani ostaje beličasti trag. Štetočina prezimljava kao larva ispod štita na grani i stablu. Na biljkama siše sokove.

Opširnije: Šljivina štitasta vaš – Eulecanium corni

Pretraži tekstove...

RizVN Login