foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
_____________________________

Plamenjača maline – Phytophthora fragariae var. rubi

Simptomi bolesti: Patogen parazitira malinu. Infekcija počinje na maloj površini i širi se niz padinu. Pouzdan znak simptoma je odsustvo ovogodišnjih izdanaka na malini. Uočava se tipićna pojava “oaza” u malinjaku. Na dvogodišnjim izdancima pupoljci ne kreću, mladi izdanci se suše i dolazi do povijanja izdanaka u vidu “pastirski štap“.Obolelo lišće je bronzasto ili crvenkasto još tokom leta, tzv. prevremena jesenja obojenost. Na korenu se zapaža braonkasto-crvenkasta do braonkasto-crna obojenost vaskularnog tkiva. Uočava se jasna linija razdvajanja na korenovom vratu  izmedju zdravog  i obolelog tkiva.

Štetnost:  Ekonomske štete mogu biti velike jer može doći do sušenja propadanja malinjaka Oboleli izdanci prenose zarazu ukoliko se sade u nezaraženo zemljište

Suzbijanje: Od preventivnih mera preporučuje se sadnja zdravih sadnica maline. Malinu ne saditi na vlažnom i teškom zemljištu, treba koristiti drenirano i rastresito zamljište. Hemijske mere zaštite ne daju  najbolje rezultate u suzbijanju ovog patogena.

Pretraži tekstove...

RizVN Login