foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
_____________________________

Simptomi bolesti: Ovaj parazit oštećuje biljke iz roda Prunus – kajsiju, šljivu, breskvu, trešnju i višnju. Parazit napada sve biljne delove voćaka. Pege su u početku sitne, crvenkasto-smedje ili žute boje. Pege se vremenom povećavaju, tkivo u okviru pega izumire, postaje nekrotično, ispada, tako da nastaju šupljine, po čemu je bolest dobila i naziv. Ukoliko do infekcije dodje kasnije tokom vegetacije pojavljuju se samo  pege, ali ne dolazi do  ispadanja tkiva  unutar pega. Na letorastima pege su mrke ili purpurne, vremenom se šire i nastaju rak rane prekrivene gumaznim eksudatom. Nekada su mladari prstenasto obuhvaćeni  i kao takvi izumiru.

Opširnije: Šupljikavost lišća koštičavog voća  - Clasterosporium carpophilum

Simptomi bolesti: Na obolelim voćnim sadnicama uočava se pojava guka - tumora na korenovom vratu i korenu, dok se na vinovoj vozi tumori i guke  prvenstveno javljaju na izbojcima - lukovima, a slabije na korenu i korenovom vratu Tumori su u početku mekani i svetlo smedje nijanse, a kasnije odrvene, potamne i postaju hrapavi.                       

Ciklus razvoja: Bakterija živi u zemlji, a infekciju ostvaruje preko ozleda na korenu i korenovom vratu. Ozlede su posledica oštećenja od insekta ili prilikom sprovodjenja agrotehničkih mera. Bakterija se prenosi sadnim materijalom, česticama zemljišta, priborom za orezivanje,vodom za navodnjavanje, insektima i dr.

Agrobacterium tumefaciens 02

Opširnije: Rak korena – Agrobacterium tumefaciens

Pretraži tekstove...

RizVN Login