foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
_____________________________

Osobine štetočina: Crna vinova pipa  Otiorrhynchus lavandus - Imago je ovalnog oblika sivo-crni tvrdokrilac dužine 8-12 mm koji nanosi štetu na vinovoj lozi. Pokrioca su prekrivena kratkim, svetlim dlačicama i izbrazdana su sa 10 paralelnih redova brazdica, a pokrivena su svetlo-sivim ljuspicama tako da obrazuju mozaične šare. Glava je produžena u rilicu. Larva je valjkastog oblika, savijena i apodna. Oštećuje nabubrele pupoljke i listove sve do jeseni. Štete pričinjava samo noću.

Prugasta vinova pipa - Otiorrhynchus alutaceus -Odrasla pipa je dugačka 12,5-15 mm.Telo je crne boje pokriveno duguljastim ljuspicama koje na pokriocima čine tri para širokih uzdužnih pruga, dok je četvrti sa strane i nejasno se vidi. Na nogama su snažne, oštre kandže kojima se pipa čvrsto drži za podlogu. Ove pipe ne lete jer su im krila potpuno srasla. Napada samo nabubrele pupoljke pre njihovog otvaranja.

Šarena vinova pipa - Otiorrhynchus corruptor -je dužine 9-12 mm, telo je ovalno, crne nijanse, pokriveno duguljastim zelenkastim ljuspicama metalnog sjaja nepravilno rasporedjenih tako da pipa izgleda pegava. Pipe su često uprljane zemljom. Oštećuju nabubrele pupoljke i lišće sve do jeseni, a štete pričinjava imago i danju i noću.

Simptomi: Pipe imaju jednu generaciju godišnje, prezimljavaju kao imaga u zemljištu pored koren vinove loze. Štete pričinjava imago koji se s proleća hrani nabubrelim pupoljcima i tom prilikom stvara udubljenja u pupoljcima. Kasnije pipa nastavlja sa ishranom pričinjavajući oštećenja na lišću i lastarima. Zbog uzastopnih jakih napada može doći do kompletnog sušenja čokota. Potpuno zatvorene pupoljke pipe ne oštećuju, već samo nabubrele.

Suzbijanje: S proleća kada počinje bubrenje pupoljaka preporučuje se primena insekticida sa kontaktnim i digestivnim delovanjem: Fastac 10-SC ( 0,012 - 0,015 %), Talstar 10-EC (0,02 - 0,05 %), Decis 2,5 EC (0,05 - 0,07 %), Cipkord 20-EC (0,2 - 0,3 %) i dr.

Pretraži tekstove...

RizVN Login