foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
_____________________________


Žilogriz (Capnodis tenebrionis) i šiljokrilac (Perotis lugubris)

Žilogriz je poznata štetočina ...

Opširnije ...

Moljac paradajza (Tuta absoluta)

Mediteranskom regionu privlači nova i veoma opasna štetočina paradajza, čiji je latinski naziv Tuta absoluta...

Opširnije ...

Moljac krompira (Phthorimaea operculella)

Moljac krompira je štetočina toplih i sušnih predela ...

Opširnije ...

Erwinia amylovora

E. amylovora je izraziti polifag, pripada multivorama Spektar domaćina bakterije, do sada, obuhvata 193 vrste iz 39 rodova i 4 familije

Opširnije ...

moljacparadajzaOd 2006. godine, pažnju u Mediteranskom regionu privlači nova i veoma opasna štetočina paradajza, čiji je latinski naziv Tuta absoluta koja spada u leptire. Domaći naziv bi mogao biti moljac paradajza ili paradajzov moljac (slično moljcu krompira i repinom moljcu iz iste familije). U engleskom govornom području štetočina je nazvana lisni miner paradajza (tomato leafminer), obzirom na karakteristična oštećenja na listu, u obliku mina. Međutim, oštećenja koja na listu prouzrokuju gusenice T. absoluta, značajno se razlikuju od mina koje stvaraju lisni mineri iz familije dvokrilaca (Diptera), vrste reda Liriomyza i druge. Zato smatramo da upotreba naziva lisni miner paradajza (T. absoluta) i miner lista paradajza (Liriomyza), može stvoriti zabunu, pa je pogodniji naziv moljac paradajza.

Važno je napomenuti da je u Srbiji registrovano prisustvo ove štetne vrste. Njena pojava u regionu, zvanično ili nezvanično, utvrđena je u Crnoj Gori, Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Albaniji, kao i u nekim drugim zemljama iz kojih se u Srbiju uvoze velike količine paradajza, pre svega u Turskoj. Prenošenje štetočine u plodovima je veoma čest i brz način njenog širenja, s obzirom na velike štete koje mogu imati proizvođači paradajza, posebno u zaštićenom prostoru, potrebno ukazati na moguću pojavu ove vrste i kod nas.

Vrsta Tuta absoluta poreklom je iz Centralne i Južne Amerike, gde je poznata kao opasna štetočina paradajza u Brazilu, Argentini i drugim državama. U Evropu je dospela 2006. godine, gde je prvo utvrđena u Španiji. U naredne dve godine već je ustanovljena i u Portugaliji, Italiji, Francuskoj. Tokom 2009. godine registrovana je u Velikoj Britaniji, na paradajzu uvezenom iz Španije i Italije. Iste godine je ustanovljena i u Albaniji, Hrvatskoj i Grčkoj, pa čak i u jednom delu Švajcarske. Vrsta se brzo širi u južnoj Evropi i zemljama Mediterana: Maroko, Alžir, Tunis, Libija, Malta, Turska, Egipat, Palestina, Izrael, Sirija, Jordan, Saudijska Arabija. U 2010. godini nađena je u Bosni i Hercegovini, a postoje nezvanični podaci o pojavi u Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji, a od prošle godine i kod nas.

Na području PSSS Leskovac na lokalitetu Stajkovce gde dominira gajenje paradajza u zatvorenom prostoru (fenofaza prema skali BBCH 73-74) i gde je moljac paradajza (Tuta absoluta) prisutan u jakom intenzitetu u poslednjih par godina, na feromonskim klopkama registruje se ulov moljca paradajza u različitom intenzitetu u zavisnosti od tipaplastenika.

U „visokim“ plastenicima koji su savremene konstrukcije, visine 6 m, gde se vrši automatsko provetravanje i regulisanje temperature, registruje se vrlo slab napad moljca paradajza (1   imago), bez oštećenja lisne mase.

U plastenicima „srednje“ veličine, visine 6 m sa metalnom konstrukcijom, površine 4-5 ari, gde se provetravanje obavlja ručno - podizanjem i spuštanjem folije na ulazima, registrovan je   umereni intenzitet napada moljca paradajza (3-5 imaga), bez oštećenja lisne mase.

Pretraži tekstove...

RizVN Login